Viciul numǎrul 4

Cautǎ Viorel a început sǎ fumeze la 10 ani. Ca sǎ-şi cumpere ţigǎri, prima datǎ a furat bani de la pǎrinţi, apoi de unde mai prindea şi el ceva bani: de la prieteni, de la mǎtuşa, de la piaţǎ, de pe jos. Pe la 18 ani, a luat la rând viciile şi s-a decis cǎ bǎutura, femeile şi politica nu-l intereseazǎ. Doar fumatul. Deci viciul numǎrul 4.

Când mai muncea ceva, când mai fura, când mai cerşea ceva bani, invariabil îşi cumpara ţigǎri. Se învǎţase sǎ cearǎ ţigǎri de la oricine întâlnea în jur. De la toţi cunoscuţii, de la necunoscuţi pe stradǎ, intrase şi în tot felul de magazine, instituţii publice la secretariate sau la poartǎ, chiar sunase şi pe la casele oamenilor. Încet, încet, pvnǎ la urmǎ începurǎ sǎ-l cunoascǎ toţi şi nu-i mai dǎdeau nici o ţigarǎ. Dupǎ un timp a început sǎ-şi fabrice el ţigǎri: din tutun furat, ziare şi apoi mǎtase de porumb şi frunze de pǎpǎdie de pe câmp. Dar nevoia era din ce în ce mai mare, resursele din ce în ce mai puţine. A început sǎ-şi ruleze ţigǎri din revistele de publicitate furate din casa scǎrii iar ca încǎrcǎturǎ punea iarbǎ, frunze sau legume uscate. Nevoile îi creşteau pe zi ce trece. Vroia fum mai dens, mai tare, apoi şi mai tare. Începu sǎ experimenteze senzaţii noi. A tǎiat muşamaua de pe masǎ în fâşii, a rulat-o şi a încǎrcat-o cu vatǎ şi ace de brad. A mers o perioadǎ, dar sezonul rece s-a terminat şi vroia mai mult. A desprins tapetul de pe pereţi, la fǎcut fâşii, l-a rulat şi l-a încǎrcat cu pǎr extras de la gaura de scurgere de la duşul comun de la capǎtul coridorului. Da, era destul de bun fumul… Lumea îl privea suspicios, mai ales când pândea pe fiecare vecin când ieşea de la duş. Apoi şi-a bǎrbierit toatǎ suprafaţa corpului şi a bǎgat-o în rulouri din fâşii de tricouri şi cǎmǎsi gǎsite la tomberoane. Avea încontinuu suluri aprinse în gurǎ, umbla ca o hienǎ prin gunoaie, înţelegea toate lucrurile din jur doar dacǎ se puteau fuma gratis sau nu.

În patul lui, cearşaful era mototolit, avea urme de arsurǎ şi înfǎşurǎri la toate marginile. Nu mai avea încǎrcǎturǎ şi se mulţumea mai nou sǎ tragǎ în piept diverse obiecte rulate şi aprinse la capǎt. Încercase şi cu marginea covorului, dar era greu de ridicat şi rulat şi foarte greu de aprins cu bricheta. În bucǎtǎrie nu mai avea deja nimic elastic, totul tǎiase, rulase şi îl fumase în timp. De câteva zile începuse sǎ rǎzuiascǎ frigiderul de vopsea şi ruginǎ şi sǎ îndese încǎrcǎtura astfel obţinutǎ în avizierul furat din casa scǎrii, tǎiat şi rulat ca o ţigarǎ.

De câteva zile îi stǎtea mintea la altceva. Auzise mai demult cǎ unul sau altul îşi bǎuserǎ sau îşi jucaserǎ la cǎrţi casele sau averile. Cautǎ Viorel, se munci câteva zile şi înţelese, în cazul lui, mot-a-mot expresia. Da, o sǎ-şi fumeze la propriu garsoniera! Începu sǎ dǎrame zidurile din garsonierǎ, scotea tuburile de plastic de la instalaţia electricǎ, apoi pisa încet molozul cu un ciocan, pânǎ acesta ajungea fin ca cenuşa. Aducea de la baia de pe hol douǎ-trei cǎldǎri cu zeamǎ de canalizare, şi turna peste molozul mǎcinat. Cu plǎcere nedisimulatǎ îşi încǎrca douǎ-trei tuburi de plastic, le aprindea la capǎt apoi pornea alene pe coridorul blocului. Vecinii îl ocoleau, îl reclamau la Poliţie, dar ǎştia erau deja sǎtui de Viorel şi de insistenţele lui cu “Dǎ-mi o ţigarǎ!!!.. Hai… dǎ-mi o ţigarǎ!!!!”. Aşa cǎ Viorel îşi fuma liniştit în continuare pereţii despǎrţitori şi tocurile de la uşi şi ferestre. Dupǎ douǎ-trei luni, dupǎ mari bocǎnituri în pereţi, Viorel deschise în peretele camerei lui o gaurǎ destul de mare spre exteriorul blocului. Ştia cǎ blocul stǎ pe grinzi verticale şi orizontale, aşa cǎ pereţii erau de fapt inutili. Deci tocmai buni de fumat!!!… Nu mai ieşea din camerǎ, oricum nu-l interesa nimic. Spǎrgea moloz, îl pisa într-un lighean, îl umezea cu zeamǎ de canalizare, apoi avea de fumat câteva zile. Din afarǎ, blocul arǎta oribil. Parcǎ un obuz greu explodase în garsoniera lui Viorel, îl lǎsase fǎrǎ pereţi iar toate apartamentele erau afumate jur-imprejur.

Cautǎ Viorel este exemplul tipic de român gata sa se sacrifice pentru un ideal. Bravo lui!!!

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: