In cautarea unui loc de munca

Jelu cauta de ceva vreme un loc de munca. Dar indiferent ce facea, nu reusea sa dea de niciunu. Asa ca ajunse la un moment dat la concluzia ca ceva nu e in regula. Dupa ce isi scormoni creierii vreo doua ore, raspunsul ii aparu dintr-o data invaluit intr-un nor de lumina si scantei: ca sa gasesti un loc de munca, trebuie prima data sa gasesti „munca”, apoi sa cauti sub ea si acolo vei gasi „locul”. Zis si facut. Jelu porni iar voios sa gaseasca o „munca”. Se intalni cu o multime de oameni, care mai de care mai ocupat cu ceva. Jelu, dand din cap incurajator, ii intreba pe fiecare: „Aici e munca?”. Toti se uitau la el, luau o figura resemnata si ziceau: „Da… bine ar fi…. nu prea…. nimic nu mai e ce-a fost….”.  Posomorat, Jelu mergea mai departe.

Jelu dadu un anunt pe e ejobspunctro: „caut o munca”. Primi dupa acea vreo doua saptamani solicitari diverse: sa se inscrie gratuit, doar cu taxa de administrare, la cursuri de marketing, vanzari, publicitate, advertising, public speaking, hostese, stuardese, etc. Apoi sa decupeze tichete, sa promoveze chestii obscure, sa se imbogateasca rapid cu MLM-uri, sa faca avere din vanzari prin posta, sa dea click-uri la nemurire pe net, … etc etc. Problema este ca in nici un raspuns nu gasi cuvantul „munca”. Doar: cumpara, investeste, distreaza-te, bucura-te, relaxeaza-te, asigura-ti familia, siguranta ta financiara, aplica pentru o pensie privata, construieste, implica-te, i-ati partea ta, pune mana pe premiul tau si multe altele de acelasi fel. Dar nicaieri: „munca”.

Jelu cauta pe Google „loc de munca” si gasi imediat „carte de munca”. Acum isi aminti de bunica-sa care ii repeta mereu: „Cine are carte, are parte”. Cu alte cuvinte, cine are carte, are un loc de munca. Woaw…

Dar de ce „carte” de munca. La fel de bine putea fi „Sticla de munca” sau „Traversa de munca”. Toate sunt produse de om si folosesc la ceva. Daca s-ar comenta ca o carte foloseste in mai multe feluri, atunci o alta propunere ar fi „lemn de munca” sau „fier de munca”. Nu merge…. Poate o adaptare la modern ar fi „fax de munca”, „email de munca” sau „facebook de munca”. Tot nu merge…

Jelu era pe ganduri. Unde e locul de munca? Locul are doua dimensiuni: lungime si latime. Deci locul de munca este in plan. Ar putea fi si in spatiul tridimensional, dar ar excede ingrozitor fizica euclidiana. Unde s-a mai vazut un obiect bidimensional sa stea bine-merci in minunatul spatiu tridimensional?. Si astfel, Jelu gasi raspunsul:

In Romania nu se poate gasi un loc de munca pentru ca e imposibil sa scoti un loc de munca de pe hartia bidimensionala (numit de unii program de guvernare) si sa-l pui apoi in frumosul spatiu mioritic tridimensional. Nu ne permit Newton si legile fizicii elementare.

Clasa politica de la noi stie la perfectie acest principiu de baza al fizicii. Bravo lor!!!

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: