Chemarea strabunilor

In prim-plan, la o masa de carciuma cu fata de masa in carouri, Stefan cel Mare de-o parte si Mihai Viteazu de cealalta. „Ce zici Mitza, crezi ca ne mai da fata asta un rand?”. „Fanele, daca o rugam frumos, poate ne da”. Apare fata cu doua halbe de bere, cu un zambet magnific pe fata: „Baieti, e al cincilea rand de beri, sefu’ zice ca trebuie sa platiti tura urmatoare”.

In coltul din fund stateau Tudor Vladimirescu, Burebista si Constantin Brancoveanu, vorbeau ceva soptit si stateau cu ochii tinta spre intrare. Kogalniceanu si Ceausescu tocmai isi agatasera hainele ude in cuier si radeau tare de Menumorut care statea cu cizmele pline de zapada pe linoleul dungat si se holba la ei. Mai la o parte, Avram Iancu citea un ziar lipit de geam si se scarpina dupa ureche cu manerul sabiei. La perete, cativa vociferau ca Gheorghiu-Dej sa se dea mai la o parte din calea televizorului. Era tocmai o faza controversata din meciul FC Chimia Ramnicu Valcea – FC Braduletul Sarmisegetuza. Cel mai tare injura Ion Antonescu, si se auzea ceva de „… Cotu’ Donului..” . Cei doi Ioni: Voda cel Cumplit si Iliescu il trageau de maneca sa stea jos dar Antonescu tipa tot mai tare. De la toaleta iesi scuturand din maini Imparatul Traian spunand cu naduf: „Iar nu curge apa la chiuveta! A trebuit sa scot mainile pe geam sa ma spal la siroaiele de pe acoperis! Si prosopul nu mai e, care naiba l-a furat?””

La bucatarie se auzeau tipete de femei: „Eu vreau sa le duc bere la masa!” „Ba tu le-ai dus de 3 ori! E randul meu!” „Caprelor! Stati pe curu’ vostru, acum eu sunt la rand!” Cand sa inceapa paruiala se aude vocea lui Carol al II-lea: „Pe toate trei va cheama Elena si sunteti la fel de proaste!”.  3 perechi de ochi, a lui Lupescu, Udrea si Ceausescu, se intoarsera la el cu ura: „Sa ne pupi in cur!” Din pod se auzi: „Si noi suntem Elene, dar nu ne comparam cu alea de jos!” Carol zise: „”Haideti mai bine jos cu slanina aia ca acum va scap doua dupa ceafa! Nu stiu cum de v-au suportat Alexandru-Cuza si bunicu-meu Carol I!”

Nicolae Balcescu si Iancu de Hunedoara jucau carti pe coltul mesei, Mircea ce Batran statea chibit langa ei iar in fundul incaperii, pe canapea, Ana Pauker, Alexandru Lapusneanu, voievodul Litovoi si Emil Constantinescu, treceau cu spor o sticla de vinars de la unul la altul si se incurajau cu expresii usor triviale. Langa soba, Traian Basescu, Matei Basarab si Iancu Jianu numarau cate lemne mai au, sa vada daca ajunge pe toata noaptea sau mai trebuie sa aduca din magazie. Oricum tuturor le era lene sa iasa afara, se incurcau la numarat si fiecare credea ca ceilalti vor sa-l duca de nas.

Dimitrie Cantemir citea nedumerit un almanah de perete cu primul razboi mondial, se lasa de pe un picior pe altul si tot ridica si lasa in jos fila cu data de 11 August. Nicu Mavrocordat, Regele Mihai si preotul Deceneu jucau „De-a-v-ati-ascunselea” pe dupa mese pana regele Mihai se impiedeca ca de obicei de un scaun si incepu sa urle tinandu-se de picior.

Ar fi continuat mult si bine aceasta placuta seara la carciuma, daca nu s-ar fi auzit de afara glasul sefului, apoi il vazura toti in cadrul usii. Se lasa deodata liniste, doar vocea mieroasa a Elenei Udrea: „Saru’ mana sefu’, bine ati venit!”

Din usa, Dan Iosif, cu kalasnicovul la piept, tuna: „Toata lumea atentie la mine! ALINIEREA!!!” Toti sarira in picioare, se asezara pe doua randuri, batura marunt din picioare si formara doua linii perfect aliniate. „Maine dimineata plecam la 5 la vanatoare de turci, rusi, americani, chinezi sau ce ne va da Domnul. L-am lasat pe Boc afara de paza in cusca cainelui. Pe Geoana l-am trimis in recunoastere in pantaloni scurti, ca sa creada aia ca e putin la minte si sa nu-l bage in seama. Maine dimineata vom avea informatii proaspete.

Si acum, asa cum ne-au lasat mostenire mosii si stramosii nostrii, va fac urmatoarea chemare: „Va dau la toti de baut si cine ramane ultimul in picioare are 100 de galbeni de la mine!”

O explozie de chiote de bucurie si racnete de lupta umplura carciuma. In mijlocul camerei fu tarat un gratar urias cu carnati si slanina prajita si toti sarira cu cutitele pe el. Fetele adusera damigene pline si nu mai pridideau sa umple cupele mesenilor.

Afara era deja intuneric. La geam se zarira pret de cateva secunde ochii umezi de pofta ai lui Boc, apoi iar intuneric.

In carciuma petrecerea continua nestingherita iar muzica si chiotele se pierdeau in noaptea de decembrie.

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: